сряда, 18 май 2011 г.

Емилия Дворянова и Освен литературата


"Освен литературата" ще бъде представена на 26 май 2011 г. от 18,00 ч. в Orange Center. За книгата ще говорят Калин Янакиев и Марин Бодаков.


“Освен литературата” е новата книга на Емилия Дворянова, която чрез озаглавяването си въвежда читателя “от другата страна езика”, но и го потапя в изговарянето на един свят, познат за ценителите на творчеството на авторката. Така заявила себе си като “освен литература”, книгата е не само това, тя е вход към писането на Емилия Дворянова.

Основните проблеми, които са обгледани в останалите книги на авторката от “Естетическата същност на християнството” до “Земните градини на Богородица” и “Концерт за изречение: Опити върху музикално-еротическото” – музиката, християнската естетика и изобразителното изкуство, се намират претворени в текстовете на книгата, които могат да се четат, освен като принадлежащи към есеистичния жанр, така и към жанра на късия разказ – най-вече “Историята на едно прегрешение” и “Митарства на светостта”. По този начин първата част “Опити”, изговаряйки важните за литературознанието теми за женското писане и масовата литература, е онагледена като реализирана техника за писане в “Пътища” и “Жития”. Накратко визията на писането не само е изговорена, но художествена пресътворена в рамките на едно книжно тяло. Това прави възможно деликатното превръщане на “Освен литературата” и като наръчник по творческо писане, без тази специфика на текстовете да бъде изговорена директно. Тя просто “никне”, и изникнала завлича погледа на читателя в едно друго измерение – това на литературната творба. Ядрото на книгата се образува от частта “Гледки” и по-конкретно от текста “В градината на земните наслаждения”, който “тъче” в едно цяло музикалните, християнски, изобразителните и звукови “нишки”, асоциативно опримчващи картината на Бош, представяйки диалог на литературата с другите изкуства, диалог който звучи изразително и звучно и в “Догвил: убийството на Словото”, както и “Антихрист, или Грехопадението на Ларс фон Триер”.

Яница Радева

Няма коментари:

Публикуване на коментар