неделя, 15 май 2011 г.

Творческо писане: нова магистърска програма в НБУ

На снимката: Eмилия Дворянова сред участници от школата по творческво писане (2010).

От следващата академична година (2011-2012) департамент Нова българистика в Нов български университет ще предложи магистърска програма по творческо писане. Тя ще е с продължителност две години: три редовни семестъра и един за подготовка на магистърска теза – проект за книга в жанровете на поезията, прозата или драмата в зависимост от конкретната насоченост на студента. Съответните модули ще бъдат водени от доказали себе си автори и преподаватели: Михаил Неделчев, Емилия Дворянова, Едвин Сугарев, Пламен Дойнов, Йордан Ефтимов, Биляна Курташева. Изискванията за прием са ръкописи или публикувани текстове в проза или поезия. За повече въпроси се обръщайте към Емилия Дворянова: edvoryanova@abv.bg или посетете сайта на НБУ.

Програмата е замислена предимно като практическа. В нея има само няколко базисни теоретични курса – за моделите на модерната литература, за не-човешкото в литературата, за психологията на литературното творчество и за литературата и другите изкуства. Ще бъдат застъпени всички методи на преподаването - от work shop-а до лекцията. Към всеки практически курс е предвиден извънаудиторен, в който да се правят коментари на написани от магистрантите текстове, упражнения, близко четене на литературни произведения и анализ. Сериозно е застъпено и критическото писане, както и есето като „пан-жанр”, жанрови форми като „фентъзи” или криминалната интрига, а също и мемоара.

На добрите текстове, които се пишат по време на обучението ще се осигурява публикация в авторитетни издания. Магистратурата би дала насока на умеещия да пише добре и за реализация в медиите, където подобно умение е от значение.

Няма коментари:

Публикуване на коментар