сряда, 6 юли 2011 г.

Notebook за лятната школа по творческо писане през 2011-та, или Епифании II част


Лятната школа по творческо писане се проведе в НБУ от 29 юни до 5 юли 2011 г. Този път Емилия Дворянова моделира петте дни в посока към "изследване" на "метода". Защото методът на писането е също толкова важен, колкото и темата, например. Удивително усещане е да надникнеш в творческите търсения на колегите си, да обсъдите отново, да чуеш техните коментари и да видиш къде ги е отвело писането. Защото една година си е една година, въпреки че може да ти се стори, че времето е спряло или че се е върнало, но това е само измама, то тече и нещата се случват нови.

Бисера Виденова и Христо Бойкикев участваха с текстове, публикувани в блога през тази изминала година. Съответно Бисера представи "Токчетата", а Христо Бойкикев, писания в САЩ текст "Thanksgiving във Филаделфия", който е част от разработваната от Христо тема за Америка. Негов текст, обговарящ с Другото на САЩ, е публикуван и в "Литературен вестник" и в сайта на Едвин Сугарев www.svobodata.com. Макар и различни, двата текста - на Бисера и Христо - са показателни за авторовите опити за себеизразяване чрез внимание към детайла и собствените им вътрешни светове. Така блогът наистина влезе във функцията си да е разклонение на школата, а чрез публикуваните в бъдеще нови редакции на текстовете той наистина ще се превърне в "лаборатория" за текстологичен анализ.

Александър Христов, който през 2011 година също направи няколко много добри публикации в "Литературен вестник" и завършва магистърска програма по творческо писане в СУ "Св. Климент Охридски" участва с нов текст, представящ го като изграден авторов глас. Неговият разказ, "Молът с делфинариума" залага на времето като метод за конструиране на текста. Говорихме за възможността за промяна на заглавието, но какво ще реши авторът, ще разберем от следващите му публикации.

Интересен автор е и Владимир Полеганов, с когото се срещнахме за първи път, но неговите разкази "Кладенецът" и "Чу ли очите им, видя ли смеха им" са мъдри, индивидуални и талантливи, предвещаващи още творчески срещи. Той има какво да каже и го прави, използвайки методите на "магическия реализъм" по един дълбоко съвременен начин.

Димо Димов този път се заяви с кратки "хоризонтални" текстове от "живота", такъв какъвто се случва. Той не търси извънредна ситуация, напротив - интересът му към битовото, баналното, ежедневното е изведен като метод.

Александър Чобанов беше на "турне" с новата си книга "Летен следобед" (снимката тук е от премиерата му в София), но затова пък прочетохме първия прозаичен опит на Мила Маринова, който е писан като работна задача в курс към бакалавърската й програма в Нов български университет. В школата се срещнахме и с текстовете на Габриела Петрова - нейната импресия "Бягам" ми се стори интересна гледна точка за границата между живота и смъртта, а Ваня Кондова ни запозна с първите страници на опита си за роман.

Вероятно е в началото на следващата учебна година успешните опити със словото на участниците в школата да бъдат публикувани, както имаше възможност това да се случи през миналата година, на страниците на списание "Следва". Разказите на участниците в миналогодишната школа са публикувани в брой 23 на списанието.

P.S. от Бисера Виденова.
Защото Яница Радева продължава да е "репортер" на събитията по време и извън тази Лятна школа по творческо писане и обикновено липсва като присъствие в снимките и статиите. Тя представи разказите "Стъкленото топче", "Следите" и "Жена в гръб", които заедно с "Бонбониерата" - книгата излязла неотдавна, я определят като автор с индивидуално, отчетливо звучене и майсторство в "плетенето" на дантели от думи.

В последния ден, както повелява създадената от миналата година традиция, Емилия Дворянова "разреши" неустойчивите тонове на писане на участниците в изграден и хармоничен финал чрез текста, върху който работи в момента, илюстрирайки на практика метафората си за словото и "прахоляка" от думи.... прахоляк, който не само, че не бива да бъде почистван, но е и нужен за по-дълбоко "вдишване" на литературата. Какво облекчение.... и свежест.

Няма коментари:

Публикуване на коментар